/
/

Gondozási rendszer

szakrendelő, gondozási rendszer, crm Kovács Szilvia

Internetes ügyfélkapcsolati és gondozási rendszer cukorbetegeknek

A krónikus betegségek növekvő száma, és az azokhoz kapcsolódó szövődmények kezelése egyre nagyobb kihívások elé állítják a fejlett európai országok egészségbiztosítási rendszereit. Az egyik legjelentősebb ezek közül a cukorbetegség, amely már népbetegségnek számít a modern társadalmakban. A XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata egy a cukorbetegek számára fejlesztett internetes ügyfélkapcsolati és gondozási rendszert indított, a kerületben élő cukorbetegek életminőségének javítása és a szövődmény kockázatok csökkentése érdekében.

A létrejött internetes ügyfélkapcsolati és gondozási rendszer a következő funkciókkal rendelkezik:

- A betegek és gondozásukban részt vevő szakemberek hozzáférnek a korábbi vizsgálatok eredményeihez, megtekinthetik a betegnek felírt gyógyszereket.

- A betegek időpontot foglalhatnak szakorvosi vizsgálatokra.

- A betegekhez egyénre szabott gondozási protokoll rendelhető, amely jelzi a szükséges vizsgálatok és szűrések esedékességét, ellenőrzi, hogy a beteg megjelent-e ezeken, és szükség esetén figyelmeztetést küld az elmulasztott vizsgálatokról.

- Rugalmasan konfigurálható szűréssekkel leválogatható a gondozott betegek adott csoportja. Szűrési feltétel lehet a különböző vizsgálatokon való részvétel, vagy például a laboratóriumi vizsgálatok eredménye. A leválogatott betegeknek üzenetek küldhetőek, illetve a gondozó személyzet elemezheti ellátási előzményeiket.

- A betegek rögzíthetik önellenőrzéskor mért vércukor, vérnyomás vagy testsúly értékeiket, a rendszer a mérések eredményét grafikusan is meg tudja jeleníteni.

- A rendszer adatokat szolgáltat a gondozási folyamat hatékonyságát mérő indikátorrendszernek. Az indikátorokkal mérhető a betegek cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteinek szintje, a gondozott betegek anyagcsere paramétereinek megfelelőssége, a kialakult szövődmények gyakorisága és a betegek megélt életminősége.

A betegek a rendszert előzetes regisztráció után tudják igénybe venni, a regisztrációs lap letölthető az intézet honlapjáról (www.szakrendelo16.hu). A kitöltött nyomtatványt a szakrendelő betegirányításánál tudják személyesen leadni.

Forrás: dr. Schiszler István, igazgató, XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata (jelenleg OEP főigazgató-helyettes)

Legújabb Kapcsolódó Bejegyzések